1.2.
Bij bericht van 2 januari 2025 heeft de voormalig bewindvoerder (hierna: bewindvoerder) na signalen van de beschermingsbewindvoerder van [saniet] een onderzoek ingesteld. Zij heeft daarvoor de ING-rekening met rekeningnummer [rekeningnummer 1] opgevraagd over de periode 1 augustus 2024 tot en met 11 december 2024. Naar aanleiding van die bevindingen is door de voormalige rechter-commissaris op 16 januari 2025 een voordracht gedaan aan de rechtbank om op grond van artikel 358a van de Faillissementswet (Fw) de schone lei van [saniet] te ontnemen op de volgende gronden:
1. Saniet heeft meerdere bankrekeningen niet gemeld bij de bewindvoerder.
Het betreft, voor zover nu bekend, de volgende bankrekeningen:
- [rekeningnummer 1] (ING),
- [rekeningnummer 2] (Revolut),
- [rekeningnummer 3] (Bulgaarse bankrekening).
2. Saniet heeft gelden van derden ontvangen die evenmin zijn gemeld bij de bewindvoerder.
Uit de bankafschriften van de ING-rekening blijkt dat er onder andere bedragen werden ontvangen van [naam 1] , [naam 2] (moeder van saniet), [naam 3] (o.v.v. Jij bent een fijne handelaar top), [naam 4] (o.v.v. sloffen) en Unlimitedkm (o.v.v. benzine geld). Ook vinden er cash-stortingen via de geldmaat plaats, zoals € 200,- op 7 augustus 2024.
3. Saniet heeft een krediet bij Trust Krediet Beheer B.V. afgesloten zonder dit bij de bewindvoerder te melden en is hiermee een nieuwe schuld aangegaan, terwijl het in de schuldsaneringsregeling niet is toegestaan nieuwe schulden te maken. Er is ook een lening aangegaan met [naam 5] en [naam 6] .
4. Er is op 8 augustus 2024 een Volvo V70 diesel met kenteken [kenteken] aanbetaald voor een bedrag van € 450,-. Saniet betaalt ook de wegenbelasting en de autoverzekering voor deze auto. Het bezit van de auto is ook niet bij de bewindvoerder gemeld.
5. Saniet heeft inkomsten verzwegen.
Uit de bankafschriften van de ING-rekening blijkt dat saniet inkomsten heeft ontvangen van Vish Design + Develop en Mediahuis Distributie B.V.
6. Saniet heeft de hele schuldsaneringsregeling beweerd dat hij maximaal 20 uur per week kon werken. Uit de bankafschriften van de ING-rekening blijkt echter, zoals onder punt 5 vermeld, dat saniet enige tijd (twee) banen heeft gehad naast zijn baan van 20 uur per week. Hierdoor is aannemelijk geworden dat saniet op enig moment meer dan 20 uur per week kon werken. Door dit niet te doen heeft saniet niet voldaan aan zijn arbeids- en sollicitatieplicht en zijn de schuldeisers benadeeld.